Allium schoenoprasum

Allium schoenoprasum

Purløg

Dild / Anethum graveolens

Anethum graveolens

Dild

Bladdild bruges især til fiskretter og syltede agurker, men kan også bruges til f.eks. grøntretter, nyopgravede kartofler, salatdressinger, urtesalt, og meget andet.
Dild skal have godt med vand og næring for at give et godt udbytte.


 

Anthriscus cerefolium

Anthriscus cerefolium

Kørvel

Kørvel har en anissmag og kan bruges i salater, dressinger, supper æggeretter og som pynt på mad og til fisk, kan også bruges i pesto.
Skal have en god næringsrig jord for at trives, må ikke tørre ud da det stresser planten for så sætter den blomster og holder op med at producere blade.

Artemisia dracunculus

Artemisia dracunculus

Russisk Estragon

Bruges i fiskesauce, supper, salater, kødretter, fiskeretter, sammen med grønsager. Har en mild anissmag.
Plantes et solrigt og lunt sted, i veldrænet gerne sandet jord

Coriandrum sativum / Korriander

Coriandrum sativum

Korriander

Bladene kan bruges friske i salater, supper, wokretter, kompot, dressinger, sovse, til kød, Karryretter eller asiatisk mad, tørrede frø kan bruges i supper eller sammen med grønsager
Trives i veldrænet og næringsrig jord, både i fuld sol og i halvskygge, elsker varme.
Frøene bruges i te mod oppustethed, og desuden har frøene også en god virkning mod bakterier og svampe og kan derfor bruges ved fordøjelsesproblemer

Citronmelisse / Melissa officinalis

Melissa officinalis

Citronmelisse

Dufter og smager herligt af citron, og kan bruges i retter hvor krydringen skal være let og frugtig, den kan bruges i f.eks. læskedrikke, desserter og salater. Man kan desuden også lave te på den.
Citronmelisse er nem og have med at gøre, den kræver ikke så meget, den trives dog bedst i sol. 
Citronmelisse te drikkes som et fordøjelsesfremmende og mildt beroligende middel.

Mentha x peperita

Mentha x peperita

Mynte (frøformeret)

Mynte kan bruges til det meste mad. Stærkt mentholduftende sorter er oftest suveræne i te, kølige drikke, likør og desserter, mens de mere søde og frugtagtige passer til næsten alt slags mad, f.eks. desserter, i marmelade, til kød, salater og drinks.
Mynte er nem at have med at gøre den elsker næringsrig jord og reglmæsig vanding men er også nøjsom. Sol eller halvskygge. Plantes gerne i krukker da den breder sig lystigt med udløbere, eller plant den i en en potte uden bund i bede for at holde styr på den.

Br√łndkarse / Nasturtium officinalis

Nasturtium officinalis

Brøndkarse

Brøndkarse smager frisk og lækker og har en tydelig karsesmag, og kan derfor bruges på samme måde som alm. karse. Den fylder meget i det franske køkken hvor den bliver brugt til f.eks. puré, salat, supper og æggeretter. Brøndkarse har desuden et højt indhold af C-vitamin og 100gram brøndkarse er nok til at dække det daglige behov.
Brøndkarse gror i naturen langs vandløb, og har derfor ikke noget i mod at stå med tæerne i vand indimellem. brøndkarse gror hurtigt og har derfor også brug for en del næring.

 

Ocimum basilikum / Basilikum

Ocimum basilikum

Basilikum

Brug basilikum friskplukket i mad, både blade, blomster og nye stilke. baslikum er god i salater, pestoer, til kød- og grønsagsretter, pasta, te mv.
Elsker sol, varme og en næringsrig jord. Den skal helst have en nattemperatur på mindst 10 grader for at trives.
Basilikum virker krampeløsnende og fordøjelsesfremmende, samtidig har den en hæmmende effekt på mavesår. Desuden kan man bruge basilikumte som mundskyllemiddel og til at vaske sår.

Origanum vulgare

Origanum vulgare

Oregano

Petroselinum crispum / Persille

Petroselinum crispum

Persille

Rucola

Rucola

Rucola

Salvia officinalis

Salvia officinalis

Salvie

Thymus vulgaris

Thymus vulgaris

Timian